Malala Yousafzai is slechts 21 lentes jong, maar heeft al enorm veel bereikt. Ze is één van de meest gevierde mensen ter wereld.
Zes jaar geleden werd ze in Pakistan beschoten door de Taliban, omdat ze in ging tegen ban op vrouwen die naar school gingen. Sindsdien heeft ze de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen, de hele wereld over gereisd, twee boeken geschreven en is ze begonnen met haar studie aan Oxford University.
Hieronder vind je een paar bijzondere momenten uit het leven van Yousafzai:
Malala Yousafzai is 20 jaar oud. Ze is een Pakistaanse activist, auteur en de jongste winnaar ooit van de Nobelprijs voor de Vrede.
Bron: The New York Times
Yousafzai begon in oktober 2017 aan haar studie aan Oxford University. Hier studeert ze filosofie, politiek en economie.
Bron: The New York Times, Business Insider
Malala Yousafzai groeide op in de Swatvallei in het noordwesten van Pakistan. In 2007 kreeg de Taliban de macht over de regio. Ze trotseerde de ban die ervoor zorgde dat meisjes en vrouwen niet naar school mochten: "Ik kon mezelf gewoon geen leven tussen de vier muren van mijn huis voorstellen en nooit meer mezelf zijn."
Bron: TODAY
Malala was veertien toen ze in 2012 werd neergeschoten door een lid van de Taliban. Een kogel mistte net haar hersenen.
Bron: The New York Times
In 2013 begonnen Malala Yousafzai en haar vader Ziauddin het Malala-fonds om meisjes over de hele wereld toegang tot educatie te verschaffen.
Bron: Malala Fund
Hetzelfde jaar publiceerde Yousafzai een boek getiteld 'I Am Malala'. Ze schreef het samen met Christina Lamb.
Bron: The Washington Post
Ze was te gast in The Daily Show en maakte Jon Stewart sprakeloos toen ze vertelde wat ze zou doen als er nog een keer iemand van de Taliban achter haar aan kwam: "Ik zal hem vertellen over het belang van educatie en dat ik wil dat zijn ook kinderen een opvoeding krijgen. Daarna zeg ik: 'Dit is wat ik je wilde zeggen. Doe nu maar wat je wil.'"
Bron: Business Insider, Comedy Central
Malala Yousafzai had een ontmoeting met president Barack Obama en sprak hem aan op drone-aanvallen in Pakistan: "Onschuldige slachtoffer worden bij dit soort acties vermoord. Het zorgt voor meer wrok bij de Pakistaanse bevolking. Als we onze moeite stoppen in educatie, dan heeft dat een grote invloed."
Bron: CNN
In 2014 werd Yousafzai de jongste ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede. Ze zei dat de award ook was "voor de angstige kinderen die vrede willen. Hij is voor de kinderen zonder stem die verandering willen."
Bron: The New York Times
Sinds 2014 leeft Yousafzai zonder mobiele telefoon, zodat ze zich beter kan concentreren op haar opleiding. Ze gebruikt overigens wel Twitter. Onlangs vroeg ze om tips voor het inpakken van haar spullen om op kamers te gaan.
Bron: Business Insider, The New York Times, Twitter
Malala Yousafzai heeft in 2017 een kinderboek uitgebracht genaamd 'Malala's Magic Pencil'. "De magie zit in hun stem, in hun woorden, in hun geschriften", zei ze over de kinderen die haar boek lezen. "Ze moeten dromen zonder grenzen en geloven dat de magie in henzelf zit."
In april 2017 ging Yousafzai op een 'Girl Power Trip' om vrouwen over de hele wereld te ontmoeten en werd aangewezen als een Brenger van Vrede van de Verenigde Naties. Na het winnen van de award vertelde Yousafzai aan het publiek dat de moeilijkste periode in haar leven de periode tussen 2007 en 2009 in de Swatvallei was. "We stonden op het punt om de keuze te maken om ons uit te spreken of te zwijgen. Ik realiseerde me dat als je zwijgt, je nog steeds geterroriseerd wordt. Spreek je daarom uit, je kunt mensen helpen."
Bron: NPR, United Nations